واقعیت مجازی یا VR چیست؟
دسته : تکنولوژی
نویسنده : فاطمه تابع
تاریخ : 1401/8/21
سطح : متوسط
واقعیت مجازی یا VR چیست؟
واقعیت مجازی یک محیط سه بعدی شبیهسازی شده است که کاربران را قادر میسازد تا با محیط مجازی از طریق حواس 5گانه تعامل داشته باشند و حس کنند که واقعا در آن صحنه قرار دارند. این محیط میتواند بازی، فیلم یا محیط آموزشی باشد.
بعد از بررسی واقعیت افزوده یا Augmented reality که به اختصار آن را AR نیز مینامند، نوبت به بررسی واقعیت مجازی یا VR رسیده است. در این پست، VR را تعریف کرده و تفاوت VR با AR را بررسی میکنیم و تاثیرات واقعیت مجازی بر زندگی انسان ها را مورد بررسی قرار می دهیم. وقتی از واقعیت مجازی یا VR صحبت می کنیم اولین چیزی به ذهن میرسد چیست؟ شاید سینما های 3بعدی و بازی ها. امروزه دیگر واقعیت مجازی در دست عموم وجود دارد و به راحتی میتوان از آن در بسیاری از امور استفاده کرد.
واقعیت مجازی (Virtual Reality) یک شبیه سازی کامپیوتری است که میتواند مانند دنیای واقعی، یا کاملا متفاوت با آن باشد. در واقع کاربر خودش را میان اشیا و صحنه ها میبیند و حس میکند کاملا واقعی است. این تکنولوژی با استفاده از هدست یا عینک های واقعیت مجازی قابل دسترس است. با استفاده از VR میتوان خود را در بازی های ویدئویی غرق کرد و حتی حس کنیم در فیلم های 3بعدی حضور داریم. با استفاده از دستگاه های واقعیت مجازی تصاویر، صدا و تحرکاتی در انسان بوجود میآورد که انسان حس واقعی داشته باشد تا به دنیای مصنوعی کامپیوتر وارد شود.
تاریخچه:
در سال 1929، ادوارد لینک دستگاهی با نام Link Trainer اختراع کرد که نمونه قدیمی شبیه ساز های پرواز کنونی است. این دستگاه، یک فضای مشابه کابین هواپیما داشت که مجهز به موتوری برای تکان دادن و شبیه سازی حالت های پرواز مثل اوج گرفتن یا چرخیدن بود. با این حال، اصطلاح واقعیت مجازی در سال 1958 در یک کتاب با نام تئاتر و همزادش برای اولین بار استفاده شد.
در سال 1987 کمپانی VPL، دستگاهی طراحی کرد که شامل یک هدست برای انتقال صدا، یک عینک و یک دستکش برای انتقال حرکات دست به بازی بود. این دستگاه اولین تلاش برای ساخت دستگاه های VR به صورت ساختارمند بود.
در سال 1993 شرکت سگا (SEGA) هدست واقعیت مجازی خودش را برای بازی سگا جنسیس (Sega Genesis) ارائه کرد. این دستگاه که شامل سنسور حرکت، صدا استریو و نمایشگر LCD بود، به دلیل مشکلات فنی به عنوان طرحی اولیه باقی ماند و به تولید انبوه نرسید.
در سال 1995 رقیب شرکت سگا یعنی نینتندو (Nintendo)، یک کنسول بر پایه واقعیت مجازی ساخت. نام این دستگاه Nintendo Virtual Boy بود و اولین دستگاهی بود که طراحی گرافیکی 3 بعدی را به بازی های ویدئویی اضافه کرد. اما این دستگاه هم به دلیل مشکلات و قیمت بالا فروش فراوانی نداشت.
تحول عظیم در دنیای واقعیت مجازی با virtual reality در سال 2010 بود. پالمر لاکی (Palmer Luckey) یک هدست (Headset) واقعیت مجازی با قیمت مناسب تولید کرد. نام طرح اولیه آکیولس (Oculus) بود و توجه تمام سرمایه گذاران را جلب کرد. با موفقیت آکیولس، فیسبوک در سال 2014 این شرکت را خرید و زیر مجموعه خودش کرد.
عینک گوگل یا Google Glass در سال 2014 روانه بازار شد. این عینک یک نمایشگر کوچک اندازه چشم دارد که قابلیت های زیادی را برای شما فراهم میکند. مثلا میتوانید با آن سرچ کنید، هنگام رانندگی نقشه را همیشه جلوی چشم خود داشته باشید، با اتصال به تلفن خود به راحتی مکالمه داشته باشید و با داشتن یک دوربین 5 مگا پیکسلی عکس و فیلم برداری کنید. برای آماده کردن عینک کافی است با یک حرکت سریع، سر خود را به بالا ببرید یا دوبار کنار عینک را لمس کنید.
همانطور که گفته شد استفاده از واقعیت مجازی (Virtual Reality)، ما را به دنیایی میبرد که ممکن است شبیه دنیای واقعی باشد و یا کاملا متفاوت باشد. این تکنولوژی ترکیبی از سخت افزار و نرم افزار است و در آموزش، پزشکی، فیلم، مهندسی و game کاربرد های فراوانی دارد. از مزایا واقعیت مجازی میتوان به تجربه بهتر استفاده از فضای مجازی، شبیه سازی طبیعی و امن در دنیای مجازی و افزایش امکانات یادگیری اشاره کرد.
اگر بخواهیم تفاوت های بین واقعیت مجازی (virtual reality) و واقعیت افزوده (augmented reality) را بررسی کنیم مهم ترین نکته قابل توجه این است که در VR بیشتر المان ها مجازی هستند، یعنی چیزی که انسان تجربه میکند 75 درصد مجازی و فقط 25 درصد واقعی است. اما در AR 25 درصد تجربه مجازی و 75 درصد واقعی است. در VR بیشتر حواس پنج گانه انسان در تعامل است و به همین دلیل انگار که در یک دنیای دیگر غرق میشویم. از دیگر تفاوت های AR و VR این است که واقعیت مجازی نیاز به دستگاه های پیشرفته و خاصی دارد درصورتی که با هزینه کمتر میتوان واقعیت افزوده را در اختیار داشت.
یکی از بهترین قابلیت های واقعیت مجازی تجربه رانندگی بدون آسیب است. فردی که تازه میخواهد گواهینامه بگیرد یا کسی که هنوز به سن قانونی نرسیده است، میتواند بدون اینکه آسیبی به خودش یا دیگری بزند، رانندگی را تجربه کرده و یادبگیرد.
با توجه به مطالب بالا، باید به این نکته دقت کرد که واقعیت مجازی ممکن است باعث اعتیاد شود و فرد را مضطرب یا افسرده کند. اما اگر از VR درست استفاده شود، میتواند زندگی لذت بخش تر و راحت تری برای ما فراهم کند.
امیدوارم از این پست اطلاعات مفیدی دریافت کرده باشید. منتظر نظرات ارزشمند شما هستیم. با ما همراه باشید تا یک درصد بیشتر بدانیم.
پست های مرتبط